Popis
Pôvod : Cabernet Sauvignon je pôvodne z oblasti Médoc pri rieke Gironda v severozápadnom Francúzsku. Bol popísaný už v časoch rímskej ríše, ale známym a rozšíreným sa stal až v 18. storočí. Rozšíril sa pomocou kardinála Richelieu hlavne v okolí Bordeaux. Postupne prenikal do celého sveta, Afriky, Ameriky, Austrálie, Chile a Argentíny.
Technológia výroby:
- Hrozno: 100% Cabernet Sauvignon
- Alkohol: 13,4 %
- Oblasť : Colchagua Valley
- Zber: Apríl – Máj
- Teplota kvasenia: 24 °C
- Potenciál skladovania: 5-6 rokov
Organoleptická analýza:
- Farba: pekná, rubínovo-červená s odtieňmi slivkovo-modrej.
- Vôňa: je veľmi rozmanitá, od lesného ovocia cez vanilkové tóny, mierne náznaky praženej kávy až horúcej čokolády.
- Chuť: vyvážená, harmonická, výrazne ovocná s plným telom, príjemnými trieslovinami a miernymi kyselinami. V chuti nachádzame nádych čiernej kávy, čokolády a dochuť dubového dreva. Víno má dlhú perzistenciu.
- Podáva sa k špecialitám z tmavého mäsa, pečenej divine a vyzretým syrom pri teplote 16 – 18 °C.
Spracovanie:
Hrozno je zberané ručne, po jemnom zomletí nasadzujeme vybrané kvasinky. Alkoholová fermentácia prebieha pri teplote 24 – 26 °C s pravidelným miešaním (4-krát denne). Jablčno-mliečna fermentácia prebieha 100% naturálne. Mladé vína sa síria a uskladňujú v nerezových nádržiach s doštičkami z francúzskeho duba na obdobie 8 mesiacov. Po stočení sa víno filtruje, stabilizuje chladom a plní do fliaš.