Popis
Pôvod : je pôvodom francúzska odroda z oblasti Bordeaux dovezená do Chile. V Európe je táto odroda skoro vymretá, avšak v Chile sa výrazne podieľa na trhu s vínom. Ked v druhej polovici 19. storočia pustošila vinohrady v okolí Bordeaux fyloxéra, len málokto tušil, že je istý koniec pre odrodu carménere používanu na výrobu miestnych obľúbených červených vín. Ešte pred fyloxérovou pliagou, v roku 1850, sa však podarilo vyviesť niekoľko štepov carménere do Chile. Vtedy ešte nik netušil, že odroda bude raz hviezdou v práve v apeláciách Jižnej Ameriky. Odroda je dnes spolu s cabernetom a merlotom súčasťou veľkej čílskej trojice, z ktorej sa vyrábajú najlepšie červené vína krajiny.
- Hrozno: Carmenere 93%, 7% Cabernet Sauvignon
- Alkohol: 14%
- Oblasť: Colchagua Valley
- Farba: červeno-fialová
- Chuť: je šťavnatá a sústredená, výrazné hodvábne triesloviny s chuťou malín, sliviek a nádychom tabaku. Naša Gran Reserva Apaltagua Enver má pozoruhodnú kombináciu zrelého červeného ovocia a dubových sudoch.
- Zber: apríl
- Podáva sa k tmavému aj bielemu mäsu, cestovinám a syrom pri teplote 16-18 °C.
Zber sa robí veľmi selektívne, len výber toho najlepšieho hrozna z našich viníc. Za účelom získania farby a vône, víno sa podrobí trojdňovej pred-fermentačnej macerácii pri nízkych teplotách. Mušt potom kvasí v nerezových tankoch po dobu siedmich dní s vybranými kvasinkami pri teplote medzi 28 a 30 ° C (82 ° a 86 ° F). Následne, 60% vína zreje v amerických a francúzskych dubových sudoch a 40% zostáva v nerezových tankoch. Na záver je víno uložené v dubových sudoch po dobu 10 až 12 mesiacov a je plnené šesť mesiacov pred pustením na trh.