Popis
Pôvod : je pôvodom francúzska odroda z oblasti Bordeaux dovezená do Chile. V Európe je táto odroda skoro vymretá, avšak v Chile sa výrazne podieľa na trhu s vínom. Ked v druhej polovici 19. storočia pustošila vinohrady v okolí Bordeaux fyloxéra, len málokto tušil, že je istý koniec pre odrodu carménere používanu na výrobu miestnych obľúbených červených vín. Ešte pred fyloxérovou pliagou, v roku 1850, sa však podarilo vyviesť niekoľko štepov carménere do Chile. Vtedy ešte nik netušil, že odroda bude raz hviezdou v práve v apeláciách Jižnej Ameriky. Odroda je dnes spolu s cabernetom a merlotom súčasťou veľkej čílskej trojice, z ktorej sa vyrábajú najlepšie červené vína krajiny.
Technológia výroby :
- Hrozno: 100% Carmenere
- Alkohol: 13.5%
- Oblasť: Maule Valley
- Zber: Apríl – Máj
- Zvyškový cukor: 2,79 g/l
- Celková kyslosť: 4,80 g/l v C4H606
- PH: 3,58
- Teplota kvasenia: 28-30 °C
- Potenciál skladovania: 6-8 rokov
Organoleptická analýza :
- Farba: intenzívna červená až načernalá so slivkovým odtieňom
- Vôňa: skutočný enologický zážitok pre každého degustátora, komplexná s arómou praženia, vlhkej zeme, čokolády, vanilky, ktoré sa prelínajú vyberanou vôňou zrelých lesných plodov a jemnými tónmi tráv a bylín .
- Chuť: veľmi vyvážená a plná, nachádzame v nej chuť vanilky, ovocia, jemných korenín ako aj horúcej čokolády. Má veľmi dlhú dochuť.
- Podáva sa k tmavému aj bielemu mäsu, cestovinám a syrom pri teplote 18-20 °C.
Spracovanie :
Ručný zber, veľmi neskorý, odstopkované a jemne zomleté, 48-hodinová predfermentačná macerácia pri teplote 10 °C, priame nasadenie vybraných kvasiniek, 11-dňová alkoholová fermentácia pri teplote 24 – 26 °C v kadi z nerezovej ocele. Počas kvasenia sa rmut v pravidelných intervaloch mieša 4 x denne. Vylisované víno sa uskladňuje do sudov z amerického duba na dobu 8 mesiacov. 100% prírodná jablčno – mliečna fermentácia. Dozreté víno sa po sírení a odkalení prírodnou formou fľašuje.