Popis
Odroda Viognier sa vo svojom pôvodnom regióne, Château Grillet a Condrieu v údolí Ródano pestovala dlho. Bežne sa používa na výrobu zmesí z inými odrodami, je charakteristická okrem iného aj malými strapcami a malými bobuľami. Keďže je to odroda s veľmi malými výnosmi, jej bobule sú veľmi koncentrované a majú veľkú hodnotu. Jej vlastnosti umožňujú výrobu veľmi kvalitného vína, veľmi aromatického (marhuľa, broskyňa), plného a silného.
Technológia výroby :
- Hrozno: 100% Viognier
- Alkohol: 13 %
- Zvyškový cukor: 6,33 g/l
- Celková kyslosť: 5,25 g/L en C2H4O2
- Oblasť : Maule Valley
- Zber: marec
- Teplota kvasenia: 14-16°C
- Alkoholové kvasenie:20 dní v nerezovej cisterne
- Užitočný život: 4 roky, skladované v chladnom a suchom prostredí.-
Organoleptická analýza :
- Farba: zlatisto-žltá so zelenkavým nádychom.
- Vôňa: veľmi jemná, hneď v začiatku cítiť jemné ovocné arómy.
- Chuť: mierna chuť broskýň s kvetnatými tónmi a náznakmi slamy.
- Podáva sa k hydine, rybám a syrom pri teplote 10-12 °C.
Spracovanie :
Ručný zber, odstopkované a jemne sa narušia bobule. 12-hodinová macerácia pri teplote 10 °C. Priame nasadenie vybraných kvasiniek, fermentácia pri teplote 15 – 16 °C .Dozreté víno sa po sírení, čírení bentonitom , prefiltrovaní a stabilizácii chladom fľašuje.