Popis
Pôvod : Pravdepodobne pochádza zo stredného východu, z Libanonu, kde sa nazýva Meroue alebo Obaideh. Pestuje sa hlavne v Burgundskej oblasti Francúzka. Bol rozšírený spolu s odrodou Rulandské Biele. Víno z odrody Chardonnay je korenisté, veľmi plné s elegantnými kyselinami a hlavne je vhodné k ďalšiemu vyzrievaniu vo fľaši. V súčasnosti je Chardonnay veľmi moderné a dobre predávané víno. Pri pestovaní je dôležité zabezpečiť teplú polohu a kvalitnú pôdu.
Technológia výroby:
- Hrozno: 100% Chardonnay
- Alkohol: 13,5 %
- Zvyškový cukor: 1,80 g/l
- Celková kyslosť: 6,33 g/l v C4H606
- PH: 3,29
- Oblasť : Valle Central
- Zber: Marec
- Potenciál skladovania: 4-6 roky
Organoleptická analýza :
- Farba: Atraktívna svetložltá farba so zelenými odtieňmi.
- Vôňa: Zvýrazňuje zrelé tropické ovocie, veľmi čerstvé, čo je podporované s nádychom vanilky a karamelu.
- Chuť: V ústach svieže, vyvážené, mladé víno s do chuťou.
- Podáva sa k hydine, rybám a syrom pri teplote 8-10 °C.
Alkoholové kvasenie: 40 % muštu kvasí pri kontakte s francúzskym a americkým dubovým drevom. Zvyšných 60% fermentuje v nehrdzavejúcej oceli dva až tri mesiace.