Popis
Pôvod : Cabernet Sauvignon je pôvodne z oblasti Médoc pri rieke Gironda v severozápadnom Francúzsku. Bol popísaný už v časoch rímskej ríše, ale známym a rozšíreným sa stal až v 18. storočí. Rozšíril sa pomocou kardinála Richelieu hlavne v okolí Bordeaux. Postupne prenikal do celého sveta, Afriky, Ameriky, Austrálie, Chile a Argentíny.
Technológia výroby :
- Hrozno: 100% Cabernet Sauvignon
- Alkohol: 13,5 %
- Zvyškový cukor: 4,0 g/l
- Oblasť : Maule Valley
- Zber: Apríl – Máj
- Teplota kvasenia: 28 – 30 °C
- Alkoholové kvasenie: 7 dní v nerezovej cisterne
Organoleptická analýza :
- Farba: intenzívna tmavo-rubínová.
- Vôňa: príjemná, svieža a veľmi rozmanitá s výraznými ovocnými odtieňmi, s chuťou sušenej slivky a prezretých lesných plodov, v pozadí ťažká vôňa tabaku.
- Chuť: vynikajúco rozložená v ústach, od pikantných až korenistých odtieňov cez mierne nasladlé trieslo. Chuť je dlhá s dochuťou horkej čokolády. Triesloviny sú príjemné a dodávajú vínu krásnu plnosť. Pri pití tohto vína sa budete cítiť akoby ste prešli trhom s ovocím, kde sa miešajú všetky vône ovocia, na rohu ponúkajú čerstvú čiernu kávu a o kúsok ďalej je obchod s korením.
- Podáva sa k špecialitám z tmavého mäsa, divine a vyzretým syrom pri teplote 16 – 18°C.
Spracovanie : Ručný zber, odstopkované a jemne zomleté. 48-hodinová predfermentačná macerácia pri teplote 10 °C. Priame nasadenie vybraných kvasiniek, 7-dňová fermentácia pri teplote 28 – 30 °C v kadi z nerezovej ocele. 5-dňová postfermentačná macerácia, jablčno-mliečna fermentácia prebieha 100% prírodne. Dozreté víno sa prírodne odkalí, zasíri a nafľašuje.